La Badia de Sant Pol i els banys, el S’Agaró Hotel i la Taverna de Mar

La feliç coincidència d’un paisatge espectacular i unes proporcions equilibrades, fan de la badia de Sant Pol una autèntica icona de S’Agaró.

En aquest indret, Ensesa va encarregar a l’arquitecte Francesc Folguera l’actual Taverna del Mar, després de l’incendi que va patir l’anterior restaurant. La inauguració es va fer el 18 de juliol de 1936 i va haver de tancar l’endemà, just després d’esclatar la guerra, fins el seu renaixement el 1939. Amb el pas del temps, i de la mà del fill del fundador, Josep Ensesa Montsalvatge, La Taverna del Mar es va posicionar com a local de referencia.

De Hotel Monumental, Hotel de la Platja i Escola de S’Agaró a S’Agaró Hotel, una llarga història des de l’any 1929 fins avui. Va esdevenir el primer hotel important de la Costa Brava, quan encara no existia el turisme de platja i s’ha convertit en l’escenari de nombrosos esdeveniment públics, econòmics, culturals i socials durant gairebé un segle.

 

PANELL 01

01.1 Hotel S’Agaró

L’edifici el va promoure Antoni Montseny, constructor del Palau de Montjuïc, en el marc de l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1929. L’arquitecte va ser Pere Domènech i Roura, fill de Lluís Domènech i Montaner.

Josep Ensesa el va comprar al promotor, i a Narcís Masó, un dels germans de Rafael Masó. L’any 1935, el va convertir en l’Escola de S´Agaró. Durant la guerra, va servir d’hospital i, quan aquesta va acabar, Josep Ensesa el va tornar a obrir com a hotel, canviant-li el nom per Hotel de la Platja. Des de finals dels anys 60 va servir, ocasionalment, com un annex de La Gavina. Als anys 80 s’hi va portar a terme una profunda remodelació i diverses ampliacions. Es va estrenar com a S’Agaró Hotel el 1986 i, avui, té 93 habitacions.

Juntament amb una altra família d’àmplia tradició hotelera, els successors de Josep Ensesa Gubert continuen al front de la gestió de l’hotel.

01.2 La badia de Sant Pol i els banys

Ensesa va començar a explotar les casetes de bany de la platja de Sant Pol el 10 de juliol de 1920, amb un servei d’autobús d’anada i tornada de Sant Feliu de Guíxols, servei de dutxes, i lloguer de casetes i “trajos de bany a preus reduïts”. El negoci va funcionar, i en els programes dels estius següents, als banys també s’hi celebraven tots tipus de festes, focs d’artifici, revetlles, jocs de cucanya, servei de bar i balls.

L’estructura d’aquells primers anys es va consolidar amb la construcció de l’edifici del Restaurant dels Banys, inaugurat el 9 de juny de 1929. Malauradament, el novembre de 1935 un incendi va reduir a cendres la major part de l’edifici de Masó, que havia mort el mes de juliol. Ensesa va encarregar la reconstrucció del Restaurant a Francesc Folguera.

Es va inaugurar el 19 de juliol, però l’esclat de la guerra, el dia abans, va provocar que l’endemà de la inauguració les instal·lacions ja es tanquessin.

01.3 La Taverna del Mar

Aquest emplaçament és una joia del Modernisme català, catalogat com Bé Cultural d’Interès Local. Nascut el 1936, el restaurant ha destacat sempre per la seva bellesa, ubicació i per la seva proposta marinera. El 2014 va patir un procés de renovació i de la mà de Romain Fornell, assessor gastronòmic de l’Hostal de la Gavina, va posar en marxa una nova proposta gastronòmica amb l’objectiu d’oferir un producte de qualitat i una experiència única a la Costa Brava.

El restaurant ofereix una carta 100% mediterrània amb els millors peixos salvatges, marisc fresc i una àmplia selecció d’arrossos. Tot maridat amb un celler amb una gran selecció de vins i escumosos.