S’Agaró

S’Agaró 1924 – 2024. S’100. Sentit i Sentiment és una iniciativa organitzada per l’Associació S’Agaró 100 en col·laboració amb l’Ajuntament de Castell d’Aro – Platja d’Aro – S’Agaró, que té el propòsit de rendir un homenatge al nucli residencial de S’Agaró, que aquest 2024 compleix cent anys de la seva construcció.

La commemoració del Centenari de S’Agaró persegueix quatre grans objectius:

  • Donar a conèixer el projecte i el llegat de Josep Ensesa Gubert.
  • Descobrir la història que ha permès la realitat actual de S’Agaró.
  • Reivindicar S’Agaró com un exemple emblemàtic del turisme de qualitat.
  • Contribuir a reforçar la destinació, en el sentit més ampli (residencial, cultural, gastronòmic, de lleure, esportiu, etc.).

Es compleix el Centenari de l’inici d’un projecte urbanístic únic que ha sabut conservar aquest entorn com un dels paratges més emblemàtics de la Costa Brava i l’ha consolidat com un dels principals tractors turístics reconeguts internacionalment.

Situat entre Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols, està emmarcat per la platja de Sant Pol, la platja de sa Conca, el cap de la Punta d’en Pau i les cales Pedrosa i Vaques.

Experiències
pels cinc sentits

Aquest Centenari agrupa un programa d’esdeveniments divers i complet, atent a les diverses sensibilitats i obert a tots els públics, tant pels residents com pels visitants que ens visiten d’arreu del món. Hi seran presents l’arquitectura, el turisme, la cultura o l’esport, que permetran recordar episodis viscuts a S’Agaró amb personatges de primera línia de molts àmbits del coneixement i de les arts.

El tret de sortida tindrà lloc el maig del 2024, una data assenyalada que coincideix amb la inauguració de la urbanització, que es remunta el 24 de juliol del 1924. S’organitzaran una sèrie d’esdeveniments de commemoració fins al febrer de 2025 a diferents punts del territori català com S’Agaró, Platja d’Aro, Barcelona i Girona.

 

El programa inclou:

MONUMENT COMMEMORATIU   Més informació ->

EXPOSICIONS
– Cent anys de turisme, glamur, natura i cultura a la Costa Brava   Més informació ->
– S’Agaró 1924 – 2024 Camí de Ronda   Més informació ->
– S’Agaró 1924 – 2024 i el Cinema   Més informació ->
– S’Agaró 1924 – 2024 Els Fars del Turisme   Més informació ->

ESDEVENIMENTS
– La Festa dels Sentits   Més informació ->
– Concert del Centenari   Més informació ->
– Cinema a l’aire lliure   Més informació ->
– Torneig de tennis   Més informació ->
– Castell de focs artificials   Més informació ->
– Regata del Centenari   Més informació ->

També es publicarà el Llibre del Centenari, que repassa el llegat d’aquests cent anys d’història.

El projecte
d’un visionari

Un dels objectius de la iniciativa és donar a conèixer el somni de l’emprenedor Josep Ensesa Gubert, que gràcies a la seva visió compartida amb l’arquitecte noucentista Rafael Masó i Valentí, van iniciar a principis del segle XX un projecte embrionari que, més enllà de preservar el patrimoni de l’entorn, va saber créixer fins adaptar-se a les necessitats dels seus habitants del segle XXI.

Josep Ensesa Gubert era un empresari amb visió de negoci que va saber adaptar-se al context històric de l’època, ja que a principis de s. XX va començar a créixer l’interès de l’alta burgesia
barcelonina pel turisme de platja, que buscava l’oci i el benestar que proporciona el mar, ja que en aquells temps es va descobrir les propietats saludables de l’aigua i l’aire marí.

S’Agaró,
destí turístic
de primer nivell

Actualment, S’Agaró és un exemple de turisme de qualitat, tant local com internacional, que ha sabut construir una identitat pròpia dins el marc de la Costa Brava empordanesa com a destí costaner, oferint sempre l’excel·lència en el sentit més ampli com el residencial, el gastronòmic, el cultural, el d’oci o l’esportiu, entre d’altres.

S’Agaró és la mostra d’una obra excepcional i d’un model d’allò que pot ser considerat un urbanisme exemplar: respectuós amb el magnífic entorn paisatgístic en què es desenvolupa i pioner en el reclam del turisme de qualitat.

Per garantir la seva preservació, va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1995 i  posteriorment, el 25 de maig de 2022 l’Ajuntament de Castell d’Aro – Platja d’Aro – S’Agaró va aprovar el
Pla Especial de Protecció (PEP) del Conjunt Residencial de S’Agaró.