S’Agaró 1924 – 2024 Els Fars del Turisme

  • S’AGARÓ
  • Hostal de La Gavina i S’Agaró Hotel
  • Estiu 2024

A l’interior de l’Hostal de La Gavina i de S’Agaró Hotel, dos autèntics fars del turisme, s’hi podrà veure l’evolució i la història d’aquests dos emblemàtics hotels i descobrir quins han estat els seus visitants més il·lustres.

L’Hostal de La Gavina va obrir les portes, per primera vegada, el 2 de gener de 1932 i disposava d’onze habitacions. Aquest edifici formava part de la comunitat de xalets, a tocar de mar, que estava construint Josep Ensesa i Gubert amb els dissenys de l’arquitecte Rafael Masó i Valentí, un reputat defensor de l’arquitectura noucentista catalana. Ell mateix va definir el caràcter de S’Agaró amb pòrtics,
torres, terrasses i teulats de línies baixes per crear un espai dirigit a aquelles persones amb sensibilitat per l’art.

L’Hostal de La Gavina ha crescut respectant l’esperit de la construcció original. Aquelles primeres 11 habitacions s’han convertit en 74 i l’hotel ha afegit a les seves instal·lacions un spa, una piscina exterior, restaurants i un espai per a reunions, sempre mantenint el seu estil original i sense perdre el contacte amb el seu patrimoni històric.

Pel que fa al S’Agaró Hotel, l’edifici el va promoure Antoni Montseny, constructor del Palau de Montjuïc, en el marc de l’Exposició Universal de Barcelona de l’ any 1929. L’arquitecte va ser Pere Domènech i Roura, fill de Lluís Domènech i Montaner.

L’actual S’Agaró Hotel es va inaugurar sota el nom d´Hotel Monumental i va esdevenir el primer hotel important de la rodalia. En aquells moments, el turisme de platja no existia. Josep Ensesa el va comprar al promotor, i en Narcís Masó, un dels germans de Rafael Masó, l’any 1935, el va convertir en l’escola d S´Agaró. Durant la guerra, va servir d’hospital i, quan aquesta va acabar, Josep Ensesa el va tornar a obrir com a hotel, canviant-li el nom per Hotel de la Platja. Des de finals dels anys 60 va servir, ocasionalment, com un annex de La Gavina. Als anys 80 s’hi va portar a terme una profunda remodelació i diverses ampliacions. Es va estrenar com a S’Agaró Hotel el 1986 i avui té 93 habitacions.

Consulta més esdeveniments del Centenari: