S’AGARÓ 1924 – 2024
Camí de ronda
  • S’AGARÓ
  • Camí de Ronda
  • 25 Maig – 15 Gener 2025

Aquesta exposició, tota exterior, s’articula al voltant dels continguts principals que conformen la història de S’Agaró i el seu Camí de Ronda.

Per conèixer S’Agaró i els seus punts més destacats a nivell arquitectònic i paisatgístic, s’ha adequat un itinerari a través de panells informatius seguint el Camí de Ronda, un dels llocs més visitats de la zona. El seu trajecte ofereix unes meravelloses vistes de la Costa Brava en tota la seva esplendor, que gaudeixen diàriament centenars de persones.

L’objectiu d’aquest itinerari és conèixer tots els aspectes d’aquest projecte residencial a través de l’arquitectura, la geografia de l’entorn, la vida social i cultural o la seva història, entre altes. Un dels punts d’interès més emblemàtics és el monument commemoratiu a Josep Ensesa Gubert, situat a la plaça del Mirador.

També estarà disponible l’opció de visites guiades grupals amb reserva prèvia, a càrrec de l’Ajuntament de Castell d’Aro-Platja d’Aro-S’Agaró.

Als accessos al circuit expositiu hi ha un panell explicatiu amb informació del recorregut. Un cop completat l’itinerari a l’Església de Nostra Senyora de l’Esperança, l’exposició acaba a l’interior de l’Hostal de La Gavina i del S’Agaró Hotel, on es podrà veure l’evolució i història d’aquests dos establiments turístics.

Itinerari del Camí de Ronda
Mapa-SAgaró

00

Introducció a l'exposició

El 2024 es compleixen 100 anys de l’inici d’un somni, d’un projecte que ha sabut conservar S’Agaró com un dels paratges més emblemàtics de la Costa Brava i consolidar-lo com un dels principals tractors turístics reconeguts internacionalment.

00.1

Exposició Camí de Ronda

El recorregut perfila la costa i, a través del Camí de Ronda, ens fa descobrir localitzacions destacades que resumeixen aquests 100 anys d’història de S’Agaró. L’exposició Camí de Ronda agrupa 8 ubicacions excepcionals amb plafons informatius.

01

La Badia de Sant Pol i els banys, el S’Agaró Hotel i la Taverna del Mar

S’Agaró ha viscut multitud d’esdeveniments esportius. Tot va començar amb la promoció dels banys i la posterior inauguració del restaurant La Taverna del Mar.

02

Camí de Ronda

Evolució documentada de la construcció del camí que ha hagut de salvar una orografia farcida de pedres i penya-segats . És el lloc més adient per convertir el seu recorregut en una exposició a l’aire lliure, que recorda els episodis més rellevants de la història de S’Agaró.

03

“Senya Blanca,” la primera casa, i la loggia, un símbol arquitectònic

Rep el nom de Senya Blanca perquè era referent de vaixells i pescadors que s’acostaven per aquesta costa.

04

S’Agaró, plató de cinema

Més enllà dels mites cinematogràfics que han visitat S’Agaró i s’han allotjat a l’Hostal de La Gavina, aquest entorn ha estat l’escenari de grans produccions que han fet la volta al món.

05

Josep Ensesa Gubert, la seva obra: S’Agaró i l’Hostal de la Gavina

Del projecte inicial d’Ensesa i Masó, S’Agaró ha evolucionat força però, tal i com mostra la documentació conservada, l’esperit inicial perdura.

06

S’Agaró, vida cultural, social i esportiva

En aquests 100 anys S’Agaró ha acollit a gran varietat de personatges il·lustres nacionals i internacionals de tots els estaments socials i culturals.

07

Cases emblemàtiques i desenvolupament de S’Agaró

Estan declarades com a béns d’interès cultural. En la majoria dels xalets es pot observar la influència de les masies catalanes amb l’ús d’elements d’antics masos o de materials arquitectònics propis, com terracotes o ceràmiques.

08

L’Església de la Mare de Deu de l’Esperança

L’església fou projectada per Francesc Folguera i va ser consagrada el 1942. Posteriorment, l’interior es va anar enriquint amb els murals obra del paisatgista Joan Colom.

Consulta més esdeveniments del Centenari: