Josep Ensesa Gubert, la seva obra: S’Agaró i l’Hostal de la Gavina

S’Agaró va ser el somni de Josep Ensesa i Gubert (Sarrià de Ter, 1892-S’Agaró, 1981), que va fer realitat i que han continuat els seus descendents, amb el mateix esperit, de preservar la homogeneïtat estilística i l’harmoniaentre l’arquitectura i el paisatge i la protecció de l’entorn natural de S’Agaró.

Josep Ensesa pretenia fer de S’Agaró no només un nucli residencial d’estiueig d’alt nivell, sinó també un centre de turisme internacional de referència. I ho va aconseguir.

A principis dels anys 20, Josep Ensesa i Gubert, fill d’un industrial gironí d’èxit, Josep Ensesa Pujades, va persuadir al seu pare perquè comprés les terres que s’ubicaven entre la badia de Sant Pol i la llarga platja de Sa Conca, al nord de Sant Feliu de Guíxols. La joia principal del projecte era l’Hostal de La Gavina.

Actualment, la quarta generació de la família Ensesa -Julia, Virginia, Carina i Josep Ensesa Viñas- s’encarrega, amb el mateix entusiasme i compromís que els seus avantpassats, que l’hotel es mantingui com un lloc únic i meravellós.

PANELL 05

05.1 S’Agaró, el somni de Josep Ensesa Gubert

Josep Ensesa i Gubert (1882-1981) era una persona de vasta cultura que, des de molt jove, havia residit en llargs períodes a l´estranger. Poliglota, devot de les arts, amb una especial sensibilitat per diferenciar la qualitat de la vulgaritat, amb una fortíssima personalitat i dots per dirigir i amb una capacitat de treball inesgotable, compaginava aquestes virtuts amb l´equilibri, el seny i la prudència.

La seva obra, S’Agaró, és fruit d’aquesta empenta, voluptuositat i sensibilitat, sempre dins d’un equilibri i prudent ordre. La seva visió va fer possible la creació de S’Agaró i els seus successors n’han sabut mantenir l’esperit.

05.2 L’Hostal de La Gavina, la joia de S’Agaró

Quan Josep Ensesa Gubert va persuadir el seu pare, Josep Ensesa Pujades, perquè comprés les terres que s’ubicaven entre la badia de Sant Pol i la llarga platja de Sa Conca, al nord de Sant Feliu de Guíxols, la zona ni tan sols tenia nom. Els promotors del primer projecte van decidir batejar-la amb el nom del rierol que per allà discorria. La joia del projecte era l’Hostal de la Gavina.

L’any 1953, Francesc Folguera va redissenyar completament l’edifici concebut per Masó, ja que Ensesa va entendre que resultaria insuficient per atendre el turisme internacional. La Gavina renovada obtindria, l’any 1954, la categoria d’hotel de cinc estrelles gran luxe, cosa que la va convertir en un cas inèdit en el sistema hoteler català.

L’any 2011, The Leading Hotels of the World el va seleccionar com l’únic hotel del grup d’Espanya que continuava en mans de la família fundadora, sense haver-lo venut a companyies externes. Avui l’establiment disposa de cinquanta-tres habitacions, vint-i-una suites exclusives, spa dissenyat per Norman Cinnamond el 2004 (amb vista a la badia de Sant Pol) i dos mil metres quadrats de jardins, reformats el 2022.

05.3 Hostal de La Gavina, símbol identitari de S’Agaró

L’Hostal de La Gavina va obrir les seves portes, per primera vegada i amb 11 habitacions, el 2 de gener de 1932. Formava part de la comunitat de xalets, tocant al mar, que estava construint Josep Ensesa Gubert amb els dissenys de l’arquitecte Rafael Masó i Valentí.

L’Hostal de La Gavina ha crescut respectant l’esperit de la construcció original. Aquelles primeres 11 habitacions s’han convertit en 74, i l’hotel ha afegit a les seves instal·lacions un spa, una piscina exterior, restaurants i un espai per a reunions, sempre mantenint el seu estil original i sense perdre el contacte amb el seu patrimoni històric.

Les grans festes i els esdeveniments més rellevants no hi han faltat mai. L’exemple més emblemàtic dels últims anys ha estat la celebració dels 90 anys de l’hotel (2022), que va congregar als seus jardins una part molt rellevant i representativa de tots els àmbits de la societat catalana que, amb la seva presència, van voler donar suport a l’efemèride.