El catalanisme el faig amb les pedres.”

Josep Ensesa Gubert
Promotor i artífex de S’Agaró (1892 – 1981)

Monument commemoratiu

Dins dels actes de commemoració del centenari, un dels més emotius és l’homenatge que S’Agaró i els seus habitants li reten a Josep Ensesa Gubert (1892-1981), a través de la instal·lació d’una estàtua de bronze a mida real d’aquest visionari.

L’estàtua reprodueix un dels seus posats més característics i s’instal·larà a la Plaça del Mirador, indret emblemàtic del Camí de Ronda.

La seva descoberta s’efectuarà el 25 de maig de 2024, a les 12:00 h, amb motiu de la inauguració de l’exposició S’AGARÓ 1924 – 2024 Camí de Ronda.

Un emprenedor
visionari

Ha plogut molt des que Josep Ensesa Gubert va intuir l’extraordinari potencial que tenia el promontori situat entre la platja de Sant Pol i la platja de Sa Conca. Gràcies a la seva empenta i determinació va aconseguir que l’arquitecte Rafael Masó, artífex de l’arquitectura noucentista catalana, se sumés en aquesta aventura i iniciessin plegats aquest projecte urbanístic de primer nivell turístic.

Fill de l’industrial gironí Josep Ensesa Pujades, que va adquirir el terreny situat a la Punta de la Pau, era un apassionat de l’arquitectura i concepte urbanístic basat en la ciutat jardí, que combinava els corrents del moment amb els elements del paisatge mediterrani com inspiració. El resultat va ser una sèrie de cases pensades per atreure l’interès dels que apreciaven l’art, amb elements característics en els pòrtics, terrasses o torres, entre altres.

Estava molt compromès amb l’urbanisme responsable. Seva és la frase “Que la cobdícia d’uns pocs no desmereixi el que és patrimoni de tots’’, pronunciada en el primer congrés de turisme, celebrat l’any 1935. És un exemple de la seva denúncia contra la destrucció del paisatge a través d’aquelles pràctiques especulatives que no tenen en compte els espais comuns o l’impacte paisatgístic.

Consulta més esdeveniments del Centenari: